Werving en selectie

Werving en selectie is een belangrijk onderdeel van het HR-beleid van een organisatie. Het is dan ook cruciaal dat de wervingsprocedure zo soepel mogelijk verloopt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende softwarepakketten beschikbaar die je hierbij kunnen helpen.

1. Wat is werving- en selectie?

Werving en selectie is het proces van het vinden van de juiste kandidaat voor een openstaande vacature. Dit kan door middel van verschillende acties, zoals het lezen van cv's, het uitzetten van vacatures of het houden van sollicitatiegesprekken.

2. Hoe selecteer je de juiste kandidaat?

De keuze van de juiste kandidaat is een belangrijke beslissing. Er zijn verschillende manieren waarop je de perfecte persoon voor de baan kunt vinden. Hier leer je hoe je een geschikte kandidaat kunt selecteren door middel van een aantal eenvoudige stappen.

3. Tips voor een goede werving- en selectie

Als je op zoek bent naar nieuw talent voor je bedrijf, dan is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. Hier geven we tips voor een goede werving- en selectieprocedure.

Het is belangrijk om je doelgroep goed te definiëren. Wie wil je aantrekken? Wat zijn de kwaliteiten en competenties die je zoekt? Als je weet wat je zoekt, maak dan een goede vacaturetekst. Zorg ervoor dat deze duidelijk is en aanspreekt tot je doelgroep.

Promoot je vacature op de juiste plekken. Zorg ervoor dat potentiële kandidaten weten dat jijop zoek bent naar iemand met hun kwaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan relevante websites of sociale media kanalen.

Evalueer alle sollicitaties die binnenkomen en maak een shortlist van de meest geschikte kandidaten. Houd hierbij rekening met zowel hard als soft skills.

4. Kenmerken van een goed werving- en selectiebureau

Een werving- en selectiebureau dat gespecialiseerd is in het vinden van het juiste personeel voor uw bedrijf, zal een aantal belangrijke kenmerken hebben. Het bureau zal eerst een goede kennis hebben van uw branche en de functies die binnen uw bedrijf beschikbaar zijn. Op basis hiervan kan het bureau dan de juiste kandidaten voorstellen. Het bureau zal ook een database hebben met alle beschikbare kandidaten, waardoor ze snel de juiste persoon voor de job kunnen vinden. Tot slot zullen ze ook ervaren zijn in het voeren van sollicitatiegesprekken, zodat ze u kunnen helpen bij het maken van de beste keuze voor uw bedrijf.

5. Veelgemaakte fouten tijdens het wervingsproces

1. Niet duidelijk zijn over wat je zoekt

Wanneer je aan het wervingsproces begint, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat voorsoort kandidaat je zoekt. Als je niet weet wat je precies wilt, kan het lastig zijn de juiste persoon te vinden. Je moet nadenken over de eigenschappen en kwaliteiten die de ideale kandidaat zou moeten hebben.

2. Te veel tijd besteden aan het interview

Als er een goede match lijkt tussen jou en de kandidaat, kan het verleidelijk zijn om meer tijdin het interview te steken dan nodig is. Dit is echter niet aan te raden, omdat dit de andere kandidaten onfair voelt. Bovendien leer je in een korte tijd vaak net zo goed iemand kennen als in een langer gesprek.

3. Dezelfde vragen stellen tijdens al je interviews.