Projectsourcing

Project sourcing is een belangrijk onderdeel van het projectmanagement proces. Het betekent het vinden, selecteren en contracteren van de juiste externe partijen die jouw project kunnen helpen realiseren. In dit artikel leer je hoe je een project sourcer inschakelt, welke stappen er in het proces zijn en waar je op moet letten bij de selectie van externe partners.

1. Wat is projectsourcing?

"Projectsourcing" is een term die wordt gebruikt voor het uitbesteden van projecten aan externe partijen. Dit kan zijn voor het ontwikkelen van software, maar ook voor andere projecten zoals het opzetten van een nieuw bedrijfsproces of het uitvoeren van marktonderzoek. Het voordeel van projectsourcing is dat je sneller kunt inspelen op veranderingen en dat je niet vastzit aan een bepaalde (meestal dure) interne organisatie.

2. Waarom beroep doen op een externe Project Consultant?

Er zijn veel goede redenen om een externe project consultant in te schakelen. Als je bedrijf groeit, wordt het steeds moeilijker om alle projecten intern aan te pakken. Je hebt misschien niet genoeg tijd of kennis in huis om bepaalde projecten goed uit te voeren. Een externe consultant kan je bedrijf helpen bij het realiseren van complexe projecten, zodat jullie je kunnen concentreren op de dagelijkse werkzaamheden.

Een andere reden waarom het inschakelen van een externe consultant een goed idee kan zijn, is als er sprake is van een conflict binnen het team. Projectleiders en managers die gewend zijn hun eigen weg te gaan, kunnen vaak moeilijk samenwerken aan eenzelfde doel. Een onafhankelijke derde partij kan helpen bij het oplossen van problemen en het bevorderen van een gezonde werksfeer.

3. Wat zijn de voordelen om aan de slag te gaan als project manager?

Als je aan de slag gaat als projectmanager, kun je veel verschillende soorten projecten leiden. Je bent verantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van het project, en voor het bewaken van de voortgang ervan. Projectmanagement is een uitdagende baan die je veel voldoening kan geven. Als je succesvol bent in dit werk, kan het ook erg lucratief zijn.

4. Wat is het verschil tussen Projectsourcing en uitzendarbeid?

Uitzendarbeid is een vorm van tijdelijk werk, waarbij een werknemer wordt ingehuurd door een uitzendbureauom bij een andere organisatie te werken. Dit kan voor korte of langere periodes zijn. Projectsourcing is een soortgelijke dienst, maar dan gericht op het leveren van specialistische kennis en/of personeel voor projecten.