Projectsourcing

Projectsourcing is een uitbestedingsvorm waarbij bedrijven externe hulp inschakelen voor het realiseren van een project. Dit kan zijn vanwege tijdsgebrek, capaciteitsproblemen of gebrek aan kennis en ervaring. Hier lees over wat projectsourcing inhoudt, de verschillende fases die hierbij komen kijken en de voordelen van deze uitbestedingsvorm.

1. Wat is Projectsourcing?

Hier gaan we in op wat projectsourcing is. Projectsourcing is het uitbesteden van (een deel van) een project aan een externe partij. Het kan gaan om het uitvoeren van een geheel nieuw project, maar ook het uitbesteden van taken die binnen een lopend project vallen.

Uitbesteding van werkzaamheden aan externe partijen wordt steeds vaker gedaan door bedrijven. Dit komt mede doordat er sprake is van een toename in complexiteit en specialisatie van projecten. Eén bedrijf kan dan niet alles zelf uitvoeren en is daarom afhankelijk van andere partijen om het project tot een goed einde te brengen. De voordelen van projectsourcing zijn dat je als bedrijf meer flexibiliteit krijgt en sneller kan inspelen op verandering.

2. Waarom beroep doen op een externe Project Consultant?

In de huidige economische situatie is het belangrijk om je bedrijf zo efficiënt mogelijk te laten draaien. Een externe project consultant kan hierbij helpen om kostbare tijd en geld te besparen. Ze hebben veel ervaring met verschillende soorten projecten en weten precies wat er moet gebeuren om een project succesvol af te ronden. Daarnaast zijn ze ook gespecialiseerd in het vinden van de beste oplossingen voor eventuele problemen die zich kunnen voordoen tijdens het project. Dit maakt hen ideaal om in te schakelen wanneer er een nieuw project gestart gaat worden of wanneer er problemen zijn met een lopend project.

3. De voordelen om aan de slag te gaan als Project manager

Als projectmanager heb je een aantal voordelen ten opzichte van andere functies binneneen bedrijf. Zo heb je meer vrijheid om projecten te kiezen en prioriteiten te stellen. Ook heb je meestal een groter team onder je, waardoor je beter in staat bent complexe projecten aan te pakken. Tot slot verdien je ook vaak meer als projectmanager.

4. Wat is het verschil tussen Projectsourcing en uitzendarbeid?

Projectsourcing is een dienst waarbij bedrijven externe hulp inroepen voor projectmatige werkzaamheden. Het kan gaan om één-off projecten of langdurige samenwerkingen, maar in alle gevallen wordt de hulp ingehuurd voor een bepaalde periode of een bepaald project. Nadat het project is voltooid, stopt de samenwerking ook weer. Uitzendarbeid daarentegen, is een dienst waarbij bedrijven externe hulp inschakelen voor het invulling geven aan reguliere functies in het bedrijf. Deze functies worden door de uitzendkracht vervuld totdat er een permanente medewerker terug in dienst gaat.