Projectsourcing

Wat is projectsourcing?

Projectsourcing is de samentrekking van de woorden “project” en “outsourcing” en betekent het inzetten van Project Consultants bij bedrijven in het kader van een specifiek project van bepaalde duur. Meestal is dit in theorie voor een periode tussen de 3 maanden en 2 jaar. In praktijk wissel je ongeveer na 6 maanden van project. Onze medewerkers kunnen ingezet worden in hybride functies rond sales, business support, marketing en communicatie, logistiek en supply chain en HR.

Wat zijn de voordelen van projectsourcing?

1. Het biedt zekerheid

Projectsourcing is uniek, omdat het flexibiliteit combineert met de zekerheid van een vaste job. Bij projectsourcing word je door jouw werkgever tewerkgesteld op een project bij een bedrijf als Project Consultant. Het projectsourcingbureau, bij jouw geval is dat MetiSelect, is en blijft wel degelijk jouw werkgever, met hen heb je een vast contract van onbepaalde duur,waardoor je ook tussen twee projecten in, gewoon tewerkgesteld blijft bij het projectsourcingbureau. De wettelijke opzegtermijnen zijn identiek aan die van elke andere vorm van tewerkstelling voor onbepaalde duur. Hierdoor heb je als consultant het beste van beide werelden: de afwisseling van diverse projecten, gecombineerd met àlle zekerheden van een vaste job. Bij MetiSelect noemen we het vaak ‘verantwoord jobhoppen’.

En dat niet alleen. Ook ben je als werknemer verzekerd van persoonlijke begeleiding én eennetwerk van collega-specialisten. Veel projectsourcingbureaus geven regelmatig workshops,of organiseren netwerkevents. Bij MetiSelect worden er enkele keren per jaar events georganiseerd waarop alle interne medewerkers van MetiSelect en de Project Consultants aanwezig zijn. Dit gaat altijd gepaard met fijne nieuwe kennismakingen, veel ambiance en de start van vriendschappen tussen collega’s die elkaar voorheen niet kenden. Ook biedt MetiSelect gratis opleidingen en trainingen aan haar Project Consultants zodat zij ook na een carrière op de schoolbanken blijven hun kennis verruimen.

2. Kennismaken met verschillende (soorten) organisaties

Als Project Consultant bij MetiSelect projectsourcing krijg je de kans om bij verschillende bedrijven aan de slag te gaan en volwaardig in een team mee te werken. Door deze manier van werken kom je in contact met verschillende (bedrijfs)culturen, soorten teams, verschillende persoonlijkheden, structuren, en leer je hierdoor snel om je flexibel op te stellen. Zo zal je als Project Consultant later ook beter gewapend zijn tegen snelle veranderingen op toekomstige departementen. De afwisseling tussen verschillende projecten zorgt er ook voor dat er telkens nieuwe uitdagingen voor jou als werknemer gecreëerd worden.

3. Wat met een carrièreswitch?

Als Project Consultant bij MetiSelect projectsourcing is het veel makkelijker om te proeven van diverse uitdagingen om zo jouw carrière (opnieuw) de juiste richting te geven. Besluit je dat je bijvoorbeeld tóch graag ervaring op wilt doen in een andere sector dan waarbinnen je op dat ogenblik een project uitvoert, of wil je een andere functie uitvoeren, dan is er de mogelijkheid om snel en flexibel van project te wisselen op het einde van je werkduur bij de klant en dan zoeken we samen de beste oplossing voor jou.

4. Persoonlijke begeleiding en opvolging

Kom je net van de schoolbanken, weet je even niet meer welke job nu het beste bij je past, of begeef je je na een aantal jaar weer voor het eerst op de arbeidsmarkt? Samen met de Recruitment Consultants van het projectsourcingbureau MetiSelect stippel jij je carrière uit. Hij of zij is goed op de hoogte van wat er speelt op de arbeidsmarkt en kan samen met jou een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen. Na opstart van je eerste project wordt je op vaste tijdstippen gecontacteerd en geëvalueerd om je persoonlijke vooruitgang in kaart te brengen en bij te sturen waar nodig. Op die manier word jij in een mum van tijd een ware young professional met een zeer mooi uitgebouwd cv en een zeer brede kennis in verschillende sectoren, bedrijven, teams, functies enzovoort.

5. Toegang tot veel vacatures

Een projectsourcingbureau kan jou door haar grote zakelijke netwerk en goede relaties aan een plekje bij de meest uiteenlopende organisaties helpen. Bedrijven waar jij zelf nooit aan had gedacht, of waarvan je nooit had verwacht er daadwerkelijk aan de slag te kunnen. Zo hebben we uitstekende contacten bij zowel multinationals als KMO’s in een zeer divers aanbod aan sectoren.

Wat is het verschil tussen projectsourcing en detachering?

Projectsourcing wordt nog vaak onterecht verward met detachering. Maar wat is nu het verschil?

“Projectsourcing geeft bedrijven de mogelijkheid om projecten door externe specialisten te laten uitvoeren. De werknemers van projectsourcingbureaus zijn specialisten in hun vakgebied: ingenieurs, informatici, technici, financiële specialisten, marketeers, juristen, HR-medewerkers...” (definitie Federgon)

Projectsourcing tegenover detachering

“Een onderneming waarvan de zetel buiten België is gevestigd, kan zijn werknemers naar België detacheren, dwz. deze werknemers in België tijdelijk tewerkstellen.” (Definitie Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Vaak wordt projectsourcing dus in een adem genoemd met detachering, soms met een negatieve connotatie. Toch is het niet hetzelfde. Werk je voor een Belgische onderneming en voer je opdrachten uit bij Belgische klanten, dan ben je in geen geval een gedetacheerdewerknemer, maar wel een Project Consultant in projectsourcing.

Waar komt de verwarring vandaan? Bij detachering is er een grotere fysieke afstand tussen werkgever en werknemer, je zit tenslotte in een ander land. Sommige projectsourcingbureaus in België nemen de band met hun werknemers niet zo nauw. Consultants worden aan hun lot overgelaten en van project naar project gestuurd. Zulke projectsourcingbureaus worden dan vaak omschreven als detacheringbureaus, maar zijn het per definitie niet.