Payrolling

Wat is payrolling?

Table of Contents

 1. Inleiding
 2. Definitie van payrolling
 3. Hoe werkt payrolling?
 4. Voordelen van payrolling
 5. Nadelen van payrolling
 6. Verschil tussen payrolling en uitzendwerk
 7. Payrolling in Nederland
 8. Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een payrollbedrijf
 9. Veelgestelde vragen (FAQs)
 10. Conclusie
 11. Krijg nu toegang

1. Inleiding

In het moderne arbeidslandschap zijn er verschillende vormen van arbeidscontracten en werkgeverschap. Een van deze vormen is payrolling, een term die steeds vaker wordt gehoord. Maar wat houdt payrolling precies in? In dit artikel zullen we een diepgaande blik werpen op de wereld van payrolling en alle aspecten die ermee gepaard gaan.

2. Definitie van payrolling

Payrolling is een arbeidsconstructie waarbij een bedrijf (het payrollbedrijf) de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de salarisadministratie, arbeidscontracten en andere HR-gerelateerde zaken van werknemers. De payrollonderneming wordt de formele werkgever, terwijl de werknemers feitelijk bij een ander bedrijf werken, ook wel de inlener genoemd.

3. Hoe werkt payrolling?

Bij payrolling wordt er een driepartijenovereenkomst gevormd tussen de werknemer, het payrollbedrijf en de inlener. De werknemer verricht zijn of haar werkzaamheden bij de inlener, maar is juridisch gezien in dienst bij het payrollbedrijf. Het payrollbedrijf verzorgt de salarisadministratie, betaalt het salaris uit en draagt de werkgeverslasten af.

4. Voordelen van payrolling

5. Nadelen van payrolling

6. Verschil tussen payrolling en uitzendwerk

Payrolling en uitzendwerk hebben enkele overeenkomsten, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Bij uitzendwerk is het uitzendbureau verantwoordelijk voor zowel de salarisadministratie als het vinden van passend werk voor de werknemers. Bij payrolling blijft de inlener verantwoordelijk voor het vinden van werk, terwijl het payrollbedrijf de salarisadministratie en HR-taken verzorgt.

7. Payrolling in België

In België is payrolling een veelvoorkomende vorm van werkgeverschap geworden. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om flexibel met hun personeelsbestand om te gaan, zonder de administratieve lasten van traditioneel werkgeverschap. Er zijn verschillende payrollbedrijven in België die deze diensten aanbieden.

8. Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een payrollbedrijf

Bij het kiezen van een payrollbedrijf zijn er enkele belangrijke overwegingen waar rekening mee moet worden gehouden:

9. Veelgestelde vragen (FAQs)

1. Wat is het verschil tussen payrolling en een vast dienstverband?

Bij een vast dienstverband is de werkgever direct verantwoordelijk voor alle HR-gerelateerde zaken, terwijl bij payrolling het payrollbedrijf deze verantwoordelijkheid overneemt.

2. Moeten werknemers bij payrolling zelf belastingaangifte doen?

Nee, werknemers bij payrolling hoeven geen belastingaangifte te doen, aangezien het payrollbedrijf de belastingen en premies afdraagt.

3. Biedt payrolling bescherming bij ziekteverzuim?

Ja, bij payrolling is het payrollbedrijf verantwoordelijk voor de loondoorbetaling bij ziekteverzuim conform de geldende regelgeving.

4. Kan een werknemer bij payrolling in vaste dienst komen?

Ja, het is mogelijk dat een werknemer bij payrolling na verloop van tijd in vaste dienst komt bij de inlener, afhankelijk van de afspraken en omstandigheden.

5. Zijn er beperkingen aan het gebruik van payrolling?

Er zijn geen specifieke beperkingen aan het gebruik van payrolling, maar het is belangrijk om rekening te houden met de geldende wet- en regelgeving en de afspraken tussen de betrokken partijen.

10. Conclusie

Payrolling is een arbeidsconstructie waarbij een payrollbedrijf de verantwoordelijkheid neemt voor de salarisadministratie en andere HR-taken van werknemers, terwijl de werknemers feitelijk bij een ander bedrijf werken. Het biedt voordelen zoals vermindering van administratieve taken en flexibiliteit, maar heeft ook nadelen, zoals verminderde betrokkenheid. Het is belangrijk om zorgvuldig een payrollbedrijf te kiezen en op de hoogte te zijn van de relevante regelgeving.