Zo ga je zonder stress op vakantie

Zo ga je zonder stress op vakantie

Jouw langverwachte vakantie waar je al maanden naar uitkijkt, staat voor de deur! Het is begrijpelijk dat je enthousiast bent, want de zomervakantie is de perfecte gelegenheid om te ontspannen en tot rust te komen. Maar soms kan het organiseren van je vakantie ook stress met zich meebrengen. Niet alleen moet je thuis voorbereidingen treffen, maar ook op het werk is het belangrijk om een goede overdracht te regelen. Gelukkig kunnen wij je hierbij helpen met enkele handige tips.

Neem een paar dagen eerder vrij

Probeer enkele dagen voor je vakantie begint vrij te nemen, zodat je voldoende tijd hebt om je bagage in te pakken, belangrijke reisdocumenten te verzamelen en even te ontspannen voordat je vertrekt met het vliegtuig, de trein of de auto.

Begin tijdig met het plannen van je overdracht

Het briefen van je collega's en het halen van enkele last-minute deadlines kunnen veel stress veroorzaken in de laatste weken voor je vakantie. Het is daarom verstandig om ruim op tijd te beginnen met het opstellen van een duidelijke overdracht, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan.

Zorg ervoor dat je een overzichtelijke opsomming maakt waarin je precies aangeeft wat er tijdens jouw afwezigheid moet worden opgevolgd. Het is ook verstandig om deze lijst nog even telefonisch of via een korte meeting te bespreken met je collega's. Dit zorgt ervoor dat er geen onduidelijkheden zijn en dat iedereen precies weet wat er verwacht wordt.

Daarnaast is het belangrijk om een duidelijke update te geven over de status van jouw lopende projecten aan je collega’s of leidinggevende. Controleer of ze over de juiste documenten en contactgegevens beschikken om het project naar behoren op te volgen. Breng ook de leveranciers of klanten op de hoogte van jouw afwezigheid en geef aan wie ze kunnen benaderen tijdens jouw verlof.

Plan je agenda strategisch in

Probeer je agenda zo in te plannen dat er geen belangrijke vergaderingen zijn tijdens de laatste week voor je vakantie begint. Zo heb je voldoende tijd om je to-do lijstjes af te werken voordat je vertrekt. Schakel je out-of-office bericht al een dag eerder in, zodat iedereen op tijd weet dat je de komende weken niet beschikbaar bent.

Bovendien is het een goed idee om de eerste werkdag na je vakantie niet te veel afspraken in te plannen. Zo heb je rustig de tijd om je e-mails door te nemen en bij te werken.

Goede afspraken maken goede vrienden maar ook zeker collega’s

Wanneer je op vakantie gaat, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je collega's. Zo voorkom je dat je tijdens je vakantie voortdurend gestoord wordt en kun je optimaal genieten van je welverdiende rust. Bespreek bijvoorbeeld of je tijdens je vakantie bereikbaar wilt zijn voor eventuele vragen of updates en zo ja, op welke tijdstippen dit mogelijk is. Daarnaast is het verstandig om te bepalen wie jouw taken overneemt in geval van nood en welke procedures gevolgd moeten worden bij onverwachte situaties. Door deze afspraken vooraf te maken, voorkom je onnodige stress en misverstanden tijdens je vakantieperiode.

Met al deze tips kan je gerust op vakantie vertrekken en je batterijen terug opladen om daarna weer vol goede moed er tegenaan te gaan.

Relevante artikels