Werkloos, wat nu?

Werkloos, wat nu?

Loopt de zoektocht naar een eerste job minder vlot dan verwacht en zit je al weken thuis? Of heb je je vorige job verlaten zonder een nieuwe aanbieding in de hand te hebben? Niets mis mee, uiteraard… alleen kan het op de langere duur gaan vervelen.

Hier enkele tips om het interessant én productief te houden:

1. Schrijf je in

We trappen misschien een open deur in, maar hier komt die: loop langs bij MetiSelect en schrijf je in om zo begeleid te worden in jouw zoektocht naar een nieuwe uitdaging.

Daarnaast is het ook een goed idee om een profiel op te maken op de verschillende kanalen (Stepstone, Jobat, Vacature,…) en registreer je zeker ook bij de VDAB.

Deze stappen ondernemen maakt jou zichtbaar bij de recruiters op de arbeidsmarkt, dus zeker doen!

2. Zet je sociaal netwerk in

Zowel virtueel als in real life… spreek mensen aan die je kent van vroegere samenwerkingen of vanuit verenigingen waar je lid bent (geweest). Wie weet kunnen zij jou helpen in jouw zoektocht.

Zet je sociale skills in werking, spreek met mensen, be a people magnet!

Zorg er ook voor dat jouw LinkedIn-pagina aantrekkelijk opgemaakt is en dat deze up-to-date staat. Kijk hier maar eens hoe je dit kan aanpakken.

3. Routine

‘Success is found in daily routine’

Denk er maar eens over na: wanneer je werkt sta je elke dag op om hetzelfde uur, om in de ochtend dagelijks vergelijkbare handelingen uit te voeren, om telkens opnieuw dezelfde route naar het kantoor te volgen en om dan met diezelfde (fantastische) collega’s samen te werken.

Dit heeft ervoor gezorgd dat je iedere dag een doel had, dat je dag op één of andere manier productief was.

Zorg er dus voor dat je een eigen routine opbouwt terwijl je thuis zit. Sta elke dag op het zelfde uur op en ga telkens op hetzelfde uur slapen. Netflix lonkt en heel de dag in de zetel chillen klinkt zo fijn om doen… alleen heeft het geen positief effect op je energie en motivatie.

Zorg ervoor dat je een dagelijks doel hebt, zoals bv. 2 nieuwe sollicitaties versturen, die ene vriend(in) of je zus eens bellen, sporten…

4. Move!

Bewegen is niet enkel goed voor je lichaam, het is eveneens goed voor je geest. Wanneer je voldoende beweegt zal dit een bevorderend effect hebben op je geluksgevoel, je zal positiever worden, meer plezier beleven in wat je onderneemt en het zal je helpen om beter om te gaan met stress.

Er zijn onnoemelijk veel voordelen aan bewegen, neem daarom dagelijks zeker een halfuur de tijd om je lichaam die zuurstof te geven.

Wat kan je doen? Wandelen, dansen, fietsen, gewichtheffen, … je maakt het zo licht of zo zwaar als je zelf wilt. Neem de proef op de som en begin ermee.

5. Blijf in contact

Al je vrienden werken, ook je familie is overdag niet vlot bereikbaar… je kan je al snel alleen gaan voelen in een jobloze periode. Vermijd dat gevoel en zoek actief contact met anderen nà de werkuren. Dit kan trouwens ook vlot tot je dagelijkse routine behoren.

Zie het als een win-win situatie, jij blijft sociaal (happy hormones!) en jouw vrienden kunnen jou als eerste vertellen wat er allemaal op hun werk gebeurd. Wie weet komt daar ook wel een opportuniteit naar boven.

6. Met einddatum

Wat houdt je tegen om een tijdelijke job te aanvaarden?

Op een korte periode kan je enorm veel leren en het staat ook nog eens mooi op je CV. Heb je al veel werkervaring, bekijk het dan vanuit een andere hoek: je helpt een bedrijf vooruit met jouw kennis en je wordt er ook nog eens voor betaald!

7. Zet je in voor een ander

Heeft het altijd wel al gekriebeld om als vrijwilliger aan de slag te gaan, maar nooit echt de tijd gevonden? Het is het uitgelezen moment om het te doen.

Wederom, het geeft een duwtje in de rug van je dagelijkse routine en je wordt er ook nog eens gelukkig van. Denk aan woonzorgcentra die wel extra handen kunnen gebruiken of dierenasielen die op zoek gaan naar enthousiastelingen die met de honden willen gaan wandelen… zoveel opties!

Dit is ook van tijdelijke aard en kan eventueel nog verder gezet worden in de weekends, maar (en hier komt nog een voordeel) het breidt je netwerk wederom uit. Meer mogelijkheden tot toevallige opportuniteiten.

8. Houd de moed erin

We gaan er niet om liegen, herhaaldelijk afgewezen worden of geen antwoord krijgen op sollicitaties, dat is flink balen. Het liefst van al wil je natuurlijk snel aan de slag.

Dit mag je zeker ook uiten! Je moet niet constant de positivo uithangen… praat erover met familie en vrienden.

Laat het eruit, smijt het op tafel en pik daarna de draad weer op, blijf niet hangen in die negatieve mindset. Pep jezelf terug op en begin opnieuw aan de zoektocht met vernieuwde energie!

Keep it up! Geduld wordt beloond, wees daar maar zeker van.

Ben je een jobstarter en/of ben je op zoek naar een rol binnen recruitment, ga dan zeker eens kijken op onze webpagina met onze interne vacatures.

Op zoek naar een freelance opdracht of liever een vaste job? Jouw honger zal gestild worden bij het zien van onze openstaande vacatures en ons aanbod binnen interim management.

Relevante artikels