Thuiswerken? Graag!

Thuiswerken? Graag!

Thuiswerken vraagt een andere manier van werken. Het vraagt een zeker aanpassingsvermogen en dat is niet voor iedereen even evident. Met deze 5 tips geven wij jou graag wat inspiratie om het fijn, efficiënt en gezond te houden.

1. Behoud je routine en breng structuur in je dag

Denk eens terug aan de weken dat het leven nog ‘normaal’ was. Hoe zag je dag eruit? Begon je de dag met een yoga-sessie? Of met een koffie en sprong je dan snel de douche in? Wel, behoud die routine. Het zet je dag op een positieve manier op gang.

Breng structuur in je dag door duidelijke werkuren vast te leggen. Maak een duidelijke en realistische planning op van je dag, week, maand. Pas aan waar en wanneer nodig en zorg op die manier voor een houvast. En ja, zet die pauzes ook maar op je TO DO lijst!

2. Hou contact met je collega’s

Energy flows where energy goes! Blijf op de hoogte van je team en je collega’s.

Naast het zorgen voor een heldere taakverdeling is het belangrijk om in contact te blijven met je collega’s. Je kan gemakkelijk contact met ze opnemen via de verschillende kanalen: mail, telefoon, chat, videocall.

Het hoeft ook niet altijd businessklap te zijn, check af en toe eens in bij elkaar. Hoe gaat het met Sarah van marketing of met Tom van de boekhouding? Las samen een e-koffiepauze in of een digitale-vrijdag-drink … het doet een mens gewoon eens goed.

3. Balans bewaren met de kinderen

Het voordeel van thuiswerken is dat de ochtendstress zo goed als wegvalt. Geen hectisch ontbijt, geen files, de kinderen die niet naar school gebracht moeten worden en zeiden we het al: geen files?

Je wint dus zeker aan tijd in de ochtend.

Hoe kan je je tijd nuttig indelen? Probeer je dag te plannen in functie van het uurrooster van je kids.

Je kan bijvoorbeeld werken wanneer de kinderen nog slapen. Wanneer ze wakker worden kan je wat meer tijd vrijmaken voor hen en kunnen jullie samen kijken wat hun planning van de dag is.

Werken met blokken en overlappende rustmomenten is voor iedereen plezant!

4. Hou privé en professioneel gescheiden

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk. Zeker als de kinderen, je huisdier en man/vrouwlief om aandacht vragen. Dan heb je nog de Social Media die aan je mouw komt trekken en de afwas die heel duidelijk je naam roept.

Weersta de verleiding! Ga terug naar je structuur. Maak afspraken met jezelf en je familie.

Het zal ervoor zorgen dat je rust kan vinden, dat je stress tot een minimum beperkt en dat je je volledig kan focussen op je job.

Eenmaal je taken afgerond zijn en de werkdag erop zit, laat je die werkmails ook voor wat ze zijn en ga je genieten van je welverdiende family- of me-time.

Work-life balance is en blijft cruciaal.

5. Beweeg en eet gezond!

Als het goed is heb je pauzes voorzien in je planning (zie tip 1).

Maak gebruik van die pauze om je benen te strekken, loop de trap op en af, laadt de wasmachine of de droogkast uit, fiets eens een blokje om, ga wandelen, zet wat muziek op en dans!

Geef je spieren en je brein zuurstof. Dit zal je de energie geven om de rest van de dag aan te gaan!

Waar krijg je nog energie van? Van gezond eten. Probeer die koekjeskast en de zak met lekkere chips zoveel als mogelijk te vermijden. Om je hierbij te helpen is het handig om je snacks een dag op voorhand voor te bereiden.

Hou het vooral simpel: denk aan nootjes met een stuk fruit of kerstomaatjes met een cracker en een beetje roomkaas…

Blijf ook gezond eten tijdens de grote maaltijden en drink voldoende water.

Hm, wij krijgen honger… jij ook? Tijd voor een pauze!

Relevante artikels