Stressvrij solliciteren? Het kan!

Stressvrij solliciteren? Het kan!

Klamme handen, een bonzend hart… je hebt het hoogstwaarschijnlijk wel al meer dan eens meegemaakt.

Sta je daar aan de receptie van het bedrijf, waar je ab-so-luut aan de slag wil, te wachten op de persoon die jou zal bestoken met wel 1000 vragen. Het gevoel dat je als student ervoer komt terug naar boven: stress!

Gezonde stress zorgt meestal voor betere prestaties.

Wat je wil vermijden is dat de spanning je teveel wordt.

“Hoe?” vraag je. Wel, zo:

1. Het is normaal en helemaal ok

Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam en het is dus helemaal ok om dit te ervaren.

Probeer je stress echter wel in de hand te houden door het gevoel te accepteren en goed te ademen. Een gecontroleerde ademhaling zorgt voor een verlaging van stress. Adem 4 seconden in en 6 seconden uit, herhaal dit zoveel als nodig voordat je aan het gesprek begint.

Onthoud ook dat de persoon die je zal ontmoeten het ondertussen gewoon is om kandidaten te ontvangen die wat gespannen zijn. Je bent zeker en vast niet de eerste.

2. Een goede voorbereiding…

… is echt het halve werk! Zoals zo vaak klopt ook dit spreekwoord.

En met voorbereiding bedoelen we niet: ga de website van je toekomstige werknemer eens bekijken. Neen, het vraagt echt wel meer inspanning dan dat.

Denk eens na over de mogelijke vragen die gesteld zullen worden, zoals waarom je voor dit bedrijf wilt werken? Waarom jij de geschikte kandidaat bent?

Wat fijn is aan een sollicitatiegesprek is dat de meeste vragen redelijk standaard zijn.

Al hangt veel af van het type sollicitatiegesprek waarin je terecht komt. Hier kan je alvast een artikel vinden over de verschillende soorten interviews er afgenomen kunnen worden.

3. Weet wie je zal ontmoeten

Als het goed is, kreeg je op voorhand de naam van de persoon die je zal ontmoeten.

Ga alvast informatie opzoeken over deze persoon op bv. Linkedin.

Weten hoe die persoon zijn of haar parcours eruit ziet is sowieso interessant… voor hetzelfde geld hebben jullie nog op dezelfde school of muziekacademie gezeten en heb je al meteen een aanknopingspunt. Daarnaast zal je, dankzij de foto op het profiel, een gezicht kunnen plakken op de naam. Wat sowieso een gevoel van rust met zich meebrengt, bewust of onbewust.

4. Vertrouw in jezelf!

Jij weet als de beste wie je bent en wat je kan. Heb je je goed voorbereid? Dan hoef je niet bang te zijn en mag je echt ontspannen.

Hou je ogen gericht op het doel!

Wees professioneel, duidelijk in je communicatie en vooral: wees jezelf. Het komt goed. Veel succes!

Relevante artikels