Mindfulness integreren in je levensstijl

Mindfulness integreren in je levensstijl

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een branche in de psychologie. Tientallen jaren geleden hadden we nog nooit gehoord van deze stroming. Tegenwoordig heeft mindfulness het Westen echt veroverd. Steeds meer mensen houden zich actief bezig met mindfulness.

Mindfulness betekent letterlijk ‘leven met volle aandacht’. Men gaat ervan uit en is non-stop bezig aan het nadenken over de toekomst. Dit moeten ze nog doen, die persoon moeten ze nog bereiken, dat moeten ze nog even checken en dat moeten ze nog van hun to-do-lijstje afstrepen. Volgens mindfulness is dit helemaal fout. Je hoort niet continu in je gedachten te leven en aan de toekomst te denken, maar je moet in het nu zijn.

Met mindfulness richt je je aandacht op het nu. Alle dingen die met straks, later, morgen, overmorgen, volgende week of een ander moment in de toekomst te maken hebben, laat je achterwege. Je houdt je bezig met wat je nu aan het doen bent, wat dit ook is.

Voordelen:

Mindfulness helpt de stress te verminderen. Leef je wat vaker in het heden en met volle aandacht, dan heb je veel minder stress over de toekomst en wat er nog moet gebeuren.

Mindfulness heeft een positief effect op je productiviteit. Door af en toe je gedachten uit te zetten, kun je hierna veel effectiever denken en werken.

Mindfulness verbetert je focus. Je leert je gedachten leeg maken, waardoor je op nog maar 1 ding moet focussen. Hiermee bespaar je ook veel tijd.

Mindfulness leert je meer van het leven te genieten. Het gevolg? Je voelt je gelukkiger, zonder dat je je leven helemaal moet omgooien met een nieuw ritme.

tips om mindfulness te integreren in je dagelijkse leven

Leef bewust

5 minuten niets doen en in stilte zitten kan je ontzettend veel rust geven. Word bewust van je gedachten. Focus op je ademhaling. Observeer de wereld om je heen. Wees comfortabel met stilte.

Eet langzamer

Een mindfulness oefening bij het eten is simpelweg langzamer eten. Eet niet extreem snel. Het is bovendien ook niet goed voor je spijsvertering. Geniet van elk hapje, kauw wat langzamer, proef de smaken en structuren van het voedsel. Het ironische eraan is dat je hierdoor minder zult eten en je voedsel beter zal verwerken.

Mindful koken

Ook drukke mensen moeten koken. In plaats van koken te zien als een last, probeer hier ook mindfulness in te integreren. Je moet het toch doen, dus waarom zou je die tijd niet gebruiken om mindfulness te oefenen? Probeer met je volledige aandacht bij het koken te blijven. Concentreer je. Kook rustig en met aandacht. Het kan een invloed hebben op je hele dag en hoe je je voelt. Probeer desnoods wat aangename muziek op te zetten terwijl je kookt.

Ga wandelen

Een wandeling maken en tijd in de natuur spenderen is een heerlijke en gezonde manier om je aandacht weer in het hier en nu te krijgen. Doordat we zoveel afgeleid worden door alle prikkels om ons heen, vergeten we vaak hoe mooi de wereld om ons heen is. Laat je telefoon thuis en maak een wandeling door het bos, of over het strand en geniet van wat je ziet. Adem de frisse lucht in. Geniet van de natuur om je heen.

Ademhalingsoefeningen

Een van de beste Mindfulness oefeningen is om je op je ademhaling te richten gedurende een aantal minuten. Je ademhaling draag je altijd bij je, dus je hebt altijd de mogelijkheid om even ‘in te checken’ bij jezelf en je te focussen op de ademhaling. Ben je aan het wachten op de trein? Sta je in de file? In de wachtrij voor file? Check je ademhaling. Je hoeft verder niets te doen. Merk op hoe de adem aanvoelt: hoog of laag? Snel of langzaam? Gejaagd? Oppervlakkig? Diep? Kalm?

Doe Yoga

Een van de beste manieren om Mindfulness te oefenen is terwijl je yoga doet. Zoek een aantal houdingen uit waar je mee wilt beginnen en ga aan de slag. Let wel op je houding. Zorg ervoor dat je gedachten niet afdwalen. Je zal zien dat je je na de oefening een pak beter voelt! Vind je het moeilijk om hier zonder begeleiding aan te beginnen? Check dan zeker eens de groepslessen van de plaatselijke fitness of sportcentra. Je zal hier zeker een startersles vinden.

Mindfulness oefeningen voor het slapen

Heb je ook moeite met slapen omdat je de drukte van je werk niet kan loslaten?

Probeer dan deze Mindfulness oefening voor het slapen. Het is bovendien helemaal niet moeilijk! Focus je op het natuurlijke ritme van je ademhaling. Dit zal er voor zorgen dat je gedachten niet naar allerlei kanten afdwalen, maar gefocust blijven op de adem. Zo hebben ze geen kans om af te dwalen naar dingen waar jij je zorgen over maakt. Elke keer als ze toch afdwalen, breng je ze weer terug naar de adem.

Als je dit nog steeds lastig vindt, kan je er ook een kalm of rustig plaatje bij visualiseren. Denk aan iets waar jij rustig van wordt. Dit kan bv. de zee zijn, of de natuur.

Relevante artikels