Interview met Bé: Een reis van persoonlijke en professionele groei bij MetiSelect

Interview met Bé: Een reis van persoonlijke en professionele groei bij MetiSelect

In dit exclusieve interview neemt Bé, een jonge en dynamische Project Consultant bij MetiSelect, ons mee op haar reis van sollicitant tot veelzijdige professional. Bé deelt haar ervaringen, inzichten en de waardevolle lessen die ze heeft opgedaan in de wereld van consultancy.

“De kans om diverse hard en soft skills te ontwikkelen in verschillende omgevingen is een enorm voordeel. Je leert niet alleen hoe een specifiek bedrijf met bepaalde zaken omgaat, maar ook hoe andere bedrijven of sectoren dat doen”

Bé, kunnen we beginnen door te vragen waarom je ervoor hebt gekozen om Project Consultant te worden?

"Eigenlijk was het nooit mijn initiële plan om Project Consultant te worden. Ik had er eerlijk gezegd nooit echt over nagedacht dat consultancy een carrièrepad voor mij zou kunnen zijn. Toen ik echter benaderd werd door MetiSelect via LinkedIn voor een kennismakingsgesprek, begon ik de voordelen van consultancy voor jonge professionals te begrijpen. De kans om ervaring op te doen in verschillende sectoren, bedrijven en functies was voor mij heel aantrekkelijk. Een jaar eerder had ik als net afgestudeerde moeite om werk te vinden. Maanden van intensief solliciteren en talloze afwijzingen later hoorde ik steeds hetzelfde: "We hebben gekozen voor iemand met meer ervaring." Dat was begrijpelijk, maar ook een grote frustratie voor elke pas afgestudeerde. Uiteindelijk vond ik een tijdelijke baan en na afloop daarvan stapte ik rechtstreeks in MetiSelect. Hier heb ik de kans om waardevolle ervaring op te doen in verschillende functies en sectoren."

Wat beschouw je als het grootste voordeel van het beroep van Project Consultant?

"Het grootste voordeel van Project Consultant zijn, is naar mijn mening de mogelijkheid voor zowel professionele als persoonlijke groei. Na het afronden van mijn eerste project had ik het gevoel dat ik op veel gebieden gegroeid was. En dat was pas mijn eerste project. Na elk project ben je een schat aan ervaring rijker. De kans om diverse hard en soft skills te ontwikkelen in verschillende omgevingen is een enorm voordeel. Je leert niet alleen hoe een specifiek bedrijf met bepaalde zaken omgaat, maar ook hoe andere bedrijven of sectoren dat doen. Dit betekent dat je in relatief korte tijd een schat aan kennis en praktijkervaring opdoet. Bovendien leer je verschillende bedrijfsculturen kennen en werk je samen met uiteenlopende teams en collega's. Het stelt je in staat om te ontdekken welke functie, bedrijfscultuur, enzovoort het beste bij je past. Wat je misschien minder goed ligt, kan toch zeer nuttig blijken te zijn voor een volgend project of je verdere carrière."

Kun je ons een idee geven van de belangrijkste dingen die je tot nu toe hebt geleerd?

"Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is dat ik, aan de ene kant, trouw kan blijven aan mezelf, maar aan de andere kant, niet in het 'hokjesdenken' moet blijven steken. Dit heeft meerdere betekenissen. Het betekent dat het team bij MetiSelect heel divers is, met een breed scala aan persoonlijkheden, en dat ieders sterke punten en potentieel worden erkend. Ik kan hier dus gewoon mezelf zijn. Wat echter nog belangrijker is, is dat ik word aangemoedigd om mijn sterke punten te benutten en kenmerken die ik als zwaktes beschouwde, niet per se als zodanig te zien. Ik was er bijvoorbeeld altijd van overtuigd dat mijn introverte persoonlijkheid een obstakel zou zijn in mijn professionele carrière. Nu zie ik dat anders. Wat ik heb geleerd, is dat het idee "Ik ben zo, dus ik kan dat niet" onjuist is. Gedachten als "Ik ben te introvert, dus deze functie past niet bij mij" of "Ik ben van nature niet assertief, dus..." kunnen je alleen maar tegenhouden om te groeien. Wanneer ik aan mijn capaciteiten twijfel omdat ik mezelf in een bepaald hokje heb geplaatst, herinnert MetiSelect me eraan dat ik niet hoef te twijfelen. Dat duwtje in de rug heeft al enorm geholpen!

Wat kun je ons vertellen over de opleidingsmogelijkheden binnen MetiSelect?

"MetiSelect biedt zowel optionele als verplichte opleidingen aan. Het aanbod is breed en omvat onderwerpen zoals verbindende communicatie, assertiviteit en effectief solliciteren. Deze opleidingen zijn vaak zeer praktijkgericht. Ze beginnen meestal met een theoretisch deel, gevolgd door oefeningen om de theorie echt te begrijpen en toe te passen. Hierdoor blijven de aangeleerde vaardigheden veel beter hangen."

Welke soft skills heb je tijdens je tijd bij MetiSelect tot nu toe het meest ontwikkeld?

"Enkele maanden geleden volgde ik een assertiviteitstraining uit het opleidingsaanbod van MetiSelect. Assertiviteit is dus wel een van de soft skills die ik tot nu toe het meest ontwikkeld heb. De tips en trucs die ik tijdens die training heb geleerd, zijn me bijgebleven en ik heb ze in de praktijk toegepast gedurende de afgelopen maanden. Hierdoor ben ik zelfverzekerder geworden en heb ik minder twijfels. Ik gebruik nu zekerder taal en durf mijn mening te uiten. Ook mijn aanpassingsvermogen en communicatievaardigheden hebben een aanzienlijke verbetering ondergaan."

Relevante artikels