Dresscode voor een sollicitatie

Dresscode voor een sollicitatie

Voor je sollicitatiegesprek is het zeer belangrijk dat je kledingstijl presentabel is, want ’You never get a second chance to make a first impression’. In deze blog geven we je een aantal tips mee over hoe je je daar het best op voorbereid.

Eerst en vooral is het belangrijk dat je rekening houdt met je eigen stijl. Bewust of onbewust heb je je eigen persoonlijke stijl. Jouw stijl onderscheidt je van de rest, het maakt je uniek en dat heeft een meerwaarde. Jouw stijl zendt onbewust ook signalen af naar jouw toekomstige werkgever.

Don’t do too much

Accessoires zoals hoeden, horloges en ringen kunnen jouw outfit compleet maken, maar kunnen hem ook volledig afbreken. Het is een soort van ‘make or break’ situatie. Afhankelijk van de sector kan je afstemmen of je accessoires gaat dragen of niet. Wij raden aan dat indien je echt graag accessoires draagt, het subtiel houdt, en dus niet ‘too much’ draagt.

Stem je kledij af op de werkplaats

De dresscode varieert van industrie tot industrie en daar kan je best ook rekening mee houden. Terwijl meer conservatieve sectoren, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, advocatenkantoren en adviesbureaus, de voorkeur geven aan een meer formele, elegante en zakelijke uitstraling, is dit misschien al te stroef in andere, meer creatieve branches. Bezoek de bedrijfswebsite en socials. Kijk eens goed hoe de bedrijfssfeer eruitziet. Hoe kleden de werknemers zich etc. Bestudeer ook eens hoe jouw eerste contact was met het bedrijf. Was het formeel of informeel? Op basis daarvan kan je je outfit ook een beetje afstemmen.

Klassiek administratiewerk: Je hoeft niet per se in kostuum naar het werk te gaan. Een hemd is meestal voldoende.

Creatieve sectoren: probeer iets te dragen in een creatieve aard.

Conservatievere technische afdelingen of filialen met klantcontact: vooral bij banken, ingenieursbureaus en verzekeringsmaatschappijen wordt verwacht dat ze zich conservatief kleden (bijvoorbeeld klassieke pakken, elegante pakken of jurken). Hetzelfde geldt voor functies die worden gekenmerkt door een groot aantal klantcontacten, zoals op de verkoopafdeling. Daar vertegenwoordigen de medewerkers immers het bedrijf.

Leiderschap/Managementposities: Zelfs in leidinggevende posities wordt doorgaans verwacht dat mannen en vrouwen pakken dragen. Als je een team wilt leiden, moet je immers autoriteit uitstralen.

Jonge startups en gevestigde bedrijven: Jonge startups zijn meer casual dan grote technologie- en engineeringbedrijven. Check daarom best hun sociale mediakanalen.

Kies de juiste kleuren

Kleuren hebben verschillende betekenissen en kunnen bepaalde gevoelens opwekken bij je gesprekspartner. Zo worden de kleuren zwart en donkerblauw geassocieerd met zakelijkheid, terwijl de kleur geel wordt geassocieerd met humor en creativiteit.

De belangrijkste regel is dat jij je goed in je vel voelt. De outfit moet uitstralen wie jij bent als persoon. Weet je zelf niet zeker wat dat inhoudt? Vraag eens rond aan je vrienden en familie, zij kennen jou het best.

Schoenen in een sollicitatiegesprek

Ook de schoenen spelen een rol in de indruk die je maakt met je outfit. Ga voor schoenen die bij je passen en waar jij je goed in voelt. Daarnaast is het belangrijk dat je schoenen goed bij je outfit aansluiten. Nette, gepoetste, schoenen zijn altijd een goede keuze. Ga niet op slippers, sandalen (of andere varianten waarbij je huid ziet), sportschoenen of te hoge hakken.

En dan de finishing touch: it’s all about the details

Draag je niet vaak een stropdas?

Laat dat dan zeker niet blijken door op te dagen in een compleet fout geknoopte versie. Oefen op voorhand, laat je helpen door vrienden of familie, of google desnoods een goede online handleiding.

Let op de netheid van je vingers (vooral je nagels)

Zwarte randen zijn echt not-done. Maar ook afgebeten, te lange nagels of extravagante exemplaren doen je geen goed.

Ook je kapsel is zeer belangrijk

Zorg dat het er verzorgd uitziet, frisgewassen, zonder al te veel gel. En kies zeker niet voor een extreme coupe. Hou rekening met alle weersomstandigheden. Wees erop voorbereid indien het zou regenen.

Kleed je niet te bloot

Een diepe decolleté of een (te) korte rok geven niet de beste indruk. Voor mannen zijn blote benen altijd uit den boze. Zelfs bij hoogzomerse temperaturen.

Wees ook voorzichtig met make-up

Onderzoek toont aan dat dames die zich maquilleren een meer professionele indruk maken. Maar zorg dat het niet overdreven is. Hou het sober en naturel! Felle kleuren die je mooie natuurlijke schoonheid naar buiten brengt, is meer dan genoeg.

Frisse adem

Stak je onderweg een kauwgom in je mond voor een frisse adem? Vergeet niet die te verwijderen, nog voor je de onderneming binnen gaat.

Nog enkele kleine (maar toch belangrijke) tips!!!

Strijk en was je outfit voor je hem aandoet

Nadat je je outfit gekozen hebt, is het natuurlijk de bedoeling dat hij fris en proper gewassen is.

Vermijd okselvijvers

Zorg ervoor dat je outfit sweatproof is. Als je een echte zweter bent, kies dan voor kleuren die de zweetplekken camoufleren.

Wees voorzichtig met geuren

Vermijdt alles dat een sterke geur heeft. Roken of sterke drank drinken net voor het sollicitatiegesprek is een NO GO.

Ook je favoriete parfum kan riskant zijn. Geur is subjectief, dus wat voor jou goed ruikt, kan voor de ander het omgekeerde effect hebben. Subtiel parfumeren is hier dus een must.

Relevante artikels