Dresscode op het werk, ontcijferd

Dresscode op het werk, ontcijferd

Voor effectieve opstart bij een bedrijf heb je vaak een beetje gissen naar de dresscode van die werkgever. Er wordt dan aangeraden om altijd ‘professioneel’ voor te komen, maar wat houdt dat exact in? En wat draag je dan tijdens een sollicitatiegesprek?

Casual Friday is een gekende term (yay, jeans en sneakers!). Wat met Business Formal, Business Casual en Casual?

We zoomen in op de verschillende mogelijkheden naar kleding en presentatie toe.

Huisstijl

De manier van hoe men zich moet kleden wordt vaak opgenomen in het arbeidsreglement. Dit komt zeker voor in grotere bedrijven. Al is dit niet echter altijd het geval en gaat het eerder om ongeschreven regels en om de bedrijfscultuur of huisstijl.

In sommige functies krijg je een soort van uniform, terwijl je in andere functies volledig zelf mag kiezen wat je draagt, zolang het past binnen het bedrijfsbeeld. Vraag in dat laatste geval dus zeker na bij HR hoe dit juist in elkaar zit.

Business Formal

Dit is de meest formele manier van klederdracht. Het gaat om het pak, de geklede schoenen, de das en het witte hemd. Andere kleuren kunnen zeker, zolang het in een professionele omgeving past.

Voor vrouwen geldt hetzelfde: een broekpak, een wit hemd en deftige schoenen. De broek kan vervangen worden door een rok die niet al te kort valt, het witte hemd kan vervangen worden door een hemd met een subtiel patroon.

Business Casual

Business Casual bevindt zich tussen Business Formal en Casual. Dit is de meest courante dresscode op de arbeidsmarkt, het vraagt om een net en professioneel voorkomen en is toch dat ietsje losser.

Mannen kunnen bv. opteren voor een geklede broek of jeans met een hemd of een gekleurde polo. Geklede schoenen kunnen, alsook ander schoeisel, zolang het geen sneakers (of sandalen) zijn.

Vrouwen kunnen rokken, broeken, truien, blouses vrijer met elkaar combineren en de prints mogen wat meer aanwezig zijn, zonder dat het schreeuwerig wordt. Geklede jeans zijn hier ook toegelaten. De sneakers laat je thuis (evenals de slippers).

Casual

De letterlijke vertaling van casual is ‘gewoontjes’. Casual kleding houdt in dat je ‘gewoon’ naar het werk mag gaan. Geen speciale dresscode, gewoon jouw vrijetijdskledij.

Dit wil echter niet zeggen dat je in joggingsbroek of minishort naar het werk komt, maar wel dat je je niet specifiek moet gaan opkleden. Hou het netjes, bv. een jeans met een T-shirt (zonder provocerende opschriften) en die mooie, witte, comfortabele sneakers.

Niet alleen kleding

Heb je al eens gedacht aan parfum of accessoires? Het brengt een persoonlijke touch aan je outfit, alleen geldt hier: ‘less is more’. Jij bent het pareltje, je parfum of sierraden hoeven de show niet te stelen, wees hier dus subtiel mee.

Zoals je uit bovenstaand artikel kan opmaken zijn Business Formal en Business Casual (minus de jeans) de beste opties voor een sollicitatiegesprek. Hiermee zal je de beste indruk nalaten bij de recruiters.

Veel plezier in het combineren van de juiste outfit voor je volgende gesprek!

Relevante artikels