10 tips om je brein gezond te houden

10 tips om je brein gezond te houden

Het belang van een gezond brein kan niet genoeg benadrukt worden, vooral in tijden waarin stress en burn-outs steeds vaker voorkomen. Luc Swinnen, een arts en stress- en burn-outexpert met meer dan 20 jaar ervaring, deelt in zijn nieuwe boek "Rust voor je Brein" tien sleutels tot een gezond brein. Wij delen met plezier zijn waardevolle tips die ook gepubliceerd zijn in De Tijd.

1. Ga regelmatig naar buiten

Het is belangrijk om minstens een half uur per dag buiten door te brengen. Dit kan door te wandelen of in de tuin te werken. Een gezonde dosis buitenlucht en zonlicht helpt om stress te verminderen en je humeur te verbeteren.

2. Draag zorg voor je slaap

Een goede nachtrust is cruciaal voor een gezond brein. Bouw je dag rustig af en vermijd slaap-apps en slaapmedicatie. Richt je op 7 tot 8 uur slaap per nacht voor een goed welzijn.

3. Vermijd blauw licht

Blauw licht kan de biologische klok van slag brengen en het vermogen om in slaap te vallen beïnvloeden. Probeer dus blootstelling aan het blauwe licht van beeldschermen te beperken.

4. Pak chronische stress aan

Chronische stress kan een aanzienlijke tol eisen en het risico op een depressie verhogen. Leer stress te herkennen en implementeer effectieve stressmanagementtechnieken in je dagelijkse routine.

5. Let op je voeding

Een gezond en gevarieerd dieet draagt bij aan een gezond brein. Beperk daarom de inname van vet, zout, suiker en alcohol. Zorg er verder ook voor dat je voldoende water drinkt.

6. Wees sociaal

Mensen hebben warme sociale contacten nodig om zich fysiek en mentaal gezond te voelen. Maak dus tijd voor vrienden en familie.

7. Houd je hersenen bezig

Mensen die cognitief en creatief actief blijven, behouden een vitaler brein. Probeer jouw brein uit te dagen door nieuwe activiteiten te proberen, zoals het leren van een nieuwe taal.

8. Verrijk je omgeving

Een saaie en monotone omgeving kan jouw brein traag maken. Creëer een omgeving die stimulerend is en die je uitdaagt om nieuwe dingen te doen. Probeer bijvoorbeeld een nieuwe hobby of ga op reis.

9. Doe af en toe een powernap

Een powernap kan bijdragen aan een gezond brein en je productiviteit verhogen. Zoek een rustige ruimte, zet je in een comfortabele stoel of ga ergens liggen. Verduister de kamer als dat kan.

10. Kijk uit voor verborgen ontstekingen

Laat je bloed af en toe onderzoeken door je huisarts en ga regelmatig naar de tandarts.

Met al deze tips zal je al een heel stuk van je stress kunnen verminderen.

Werk jij graag in een stressvrije omgeving waar je als persoon op de eerste plaats staat en waar je je eigen agenda bepaalt? Neem dan zeker eens een kijkje naar onze vacatures.

Relevante artikels